Taga 2.035 metres (Ripollès)

 

Per carretera enquitranada sortim de Sant Joan de les Abadesses, passem per Surroca i per la collada del Camp anem cap a Ogassa. Aparquem el vehicle a la vora de l'església de Sant Martí d'Ogassa a 1.310 metres d'altitud. Bell exemplar d'art romànic, molt auster.

Prenem el camí, indicat amb fites circulars verdes i blanques, que amb moltes marrades i passant a la vora d'una casa en ruïnes i al costat d'una font i un abeurador ens va apropant a la Portella d'Ogassa. Dita portella és a 1.807 metres, a la nostre dreta hi ha el corriol que s'enfila vers la Serra Cavallera i el Puig Estela, nosaltres girem vers l'esquerra. Comencem a trepitjar la primera neu de la temporada, encara que nosaltres anem amb màniga curta doncs fa molta calor i el sol escalfa de valent en aquest dia del mes de novembre.

Anem pujant l'ample carena per l'indret anomenat la Comarca, després creuem planejant un petit llom i arribem al coll de la Comallonga, que com el seu nom indica és prou llarga. Seguim amunt i ja veiem la Creu que ens assenyala el cim del Taga.

Arribem al cim del Taga de 2.035 metres i dominem un ampli panorama vers totes les direccions. No esmentaré totes les muntanyes però son moltes, moltes. Una bona reposada, uns ganyips i avall. Tornem fins al coll de Comallonga i girem cap al enclotat coll de Jou que veiem sota nostre. Cal anar amatent amb les clapes de neu per no relliscar, encara que la neu és força tova per l'escalfor del sol. Passem pel Pla de Cabanes, petit llom rocós i seguim davallant fins arribar al coll de Jou a 1.640 metres. Comprovem que la pista que puja des de Bruguera és enquitranada fins el coll.

Seguim la pista cap a l'esquerra i en el primer revolt la deixem i baixem per les traces d'un corriol que creua un torrent i uns prats, deixem a la dreta el refugi forestal Sant Jordi i anem seguint el corriol. Passem per sota el serrat d'en Planes, creuem uns claps de bosc de faigs molt bonics i finalment sortim a la pista, a la vora de Can Serrat. Per la pista tornem ràpidament a Sant Martí.

En total son unes quatre hores per fer el circuit, més tot el temps de contemplació des del Taga si el dia ho permet.

Excursió realitzada el 12-11-2002 per en Ramon Borràs, Josep Mª Vera i Sergi Fornasari.  

 

 

Església de Sant Martí d'Ogassa Església de Sant Martí d'Ogassa
 
Panorama des del cim del Taga