BARONIA DE RIALB (La Noguera)

 

Començarem l'excursió en el Coll de Comiols (1.102 metres d'altitud) que és partió de comarques: la Conca de Tremp I la Noguera I de conques hidrogràfiques: la del Pallars Jussà I la del Segre.
El camí s'enfila per la carena.
20' Capella o pedró de Sant Miquel (1.190 m). Ara entrem en el terme de la Baronia de Rialb, ara municipi, que en el segle XIV fou una poderosa baronia feudal. A la Baronia hi ha, senceres o enrunades, no menys de 25 esglésies romàniques, en tocarem una I en veurem d'altres.
La vista s'estén sobre el Pallars.
25' Roca Roja (1.240,6 m) sobre el cingle o Roc de Benavent. La cinglera segueix tot el llarg de la Serra del Grau de les Moles. El poble de Benavent (que pertany a la sub-comarca de la Conca Dellà) el tenim 300 metres sota nostre. Baixarem a buscar la pista I la seguirem cap el sud.
30' Cabana de la Crica (1.140 m). Poc després, trobarem les marques del GR-1. La pista segueix rectilínia I abans de començar a fer giragonses I entrar al bosc (format de roures, pins I alzines, la massa d'alzinar de la Noguera és la més important de Catalunya), a l'esquerra, a l'altre vora del torrent hi ha el castell, el poblat I la capella de Salinoves, Santa Maria, abans Santa Llúcia, posats sobre una cinglera.
A la dreta deixem la Crica.
75' La Donzell (700 m) amb l'església de Sant Jaume, "modernitzada" sobre les restes, molt interessants del monestir de Sant Cristòfol I Sant Benet de Salinoves, fundat com a priorat l'any 949 era una església d'una nau amb absis trevolat, construïda al segle XI; a les façanes laterals hi ha arcuacions entre les que també es veuen, als inicis de les absidioles (aquestes I l'absis central han desaparegut), a les finestres de doble esqueixada hi ha pintades carreuades fictícies, la porta principal és a l'Oest, en té d'altres que donaven a les dependències del monestir, per l'exterior és gòtica, però a l'interior hi ha la porta antiga, al damunt I sota l'espandanya una finestra geminada.
Al Sud-Oest, per sobre el Coll Morell, potser és veu Sant Esteve de Paracolls I al Sud, Sant Pere de la Donzell.
El camí baixa per la carena, sobre el torrent de l'esquerra hi ha Maçaners que ara fa de restaurant, més enrera Sant Ponç de Martirià I sobre el Rialb, la casa d'Olivelles, envoltant la torre construïda cap a l'any 1200.
Havent traspassat el barranc de l'Espluga de les Cabres, el camí planeja fins a
60' Perdiguers (580 m). A l'altre costat del riu és veu Sant Vicenç de Rialb I al marxar amb l'autocar veurem una altre casa forta: Olives.

TOTAL: 3 hores i 30 minuts

Petjades i Rodes, UEC de Sants (Barcelona), 27 de febrer del 2000, Joan Reig

 

El poble de Benavent, des de la cinglera de Roca Roja