Puigmal (2.910 m)
Des del final de la carretera que del poble d'Er puja a l'estació d'esquí de Puigmal 2000, seguirem per la pista cap a la Jaça del Prat del Tossal (2.221 m.). El camí segueix el torrent i torça a la dreta, anem seguint les marques grogues. Aquí comença la pujada fent marrades que la suavitzen una mica, i que ens durà al final dels arrossegadors de l'estació d'esquí, seguim l'ampla carena fins al Pas dels Lladres (2.653 m.) d'on dominem la Cerdanya i el Ripollès; per la carena, pelada i de terreny descompost iniciem la pujada final del Puigmal, seguint el camí molt fressat que puja, fent llaçades, pel vessant SW, pel mig de la tartera fins el Puigmal (2.910 m.)

Cim arrodonit i molt ample, cobert de pedruscall, sense caràcter de gran cim; hi ha la creu de Puigmal, de ferro forjat, un munt de pedres amb un pal metàl·lic i uns quants paravents fets de pedres. En el cim hi ha una placa amb els versos de Mn. Cinto Verdaguer: "De puig en puig pel coll de Finestrelles / s'enfilen del Puigmal a l'alta cima / tota la terra que el meu cor estima/ des d'ací es veu en serres onejar". Canigó, cant IV. Panorama extensíssim que compensarà els esforços de la pujada, només uns núvols donen unes breus notes de color en el blau del cel. La senyera oneja sobre el cim.

Ara davallem del cim per la carena que ens mena fins al Petit Pic del Segre de 2.810 metres, baixem al coll d'Er i remuntem ràpidament la carena fins assolir el Puigmal de Lló de 2.800 metres. Ara dominem tota la vall d'Er i veiem tot el camí fet de pujada. Retornem al coll i baixem dreturerament per la tartera, seguint el corriol que ens mena a la Font d'Er, una mica més avall i aprofitant el verds prats que ens criden a seure a la vora del rierol, ens remullem els peus, renoi: l'aigua és molt freda, però quin plaer.

Seguim avall i retrobem el camí que hem seguit pel matí, ara només que el fem de baixada, sortim a la carretera i una mica més avall retrobem el cotxe.

Ascensió efectuada el 14-08-2001 per en Ramon Borràs i en Sergi Fornasari

El Puigmal des del Pas dels Lladres En Sergi i en Ramon en el cim del Puigmal
En Sergi en el Puigmal de Lló La part alta de la vall d'Er i el Puigmal de Lló