La Ferrera dels Llops (Alt Urgell)

Els antics termes d'Anserall, Arcavell, Ars, Bescaran i Civís, ara formen el municipi de les Valls del Valira. Aquest serà l'escenari d'aquesta excursió.
Començarem a tocar de la Farga de Moles (800 m), ara duana, abans el poble de Ports. La farga que dona nom al lloc, s'aprofitava dels meners de la muntanya de la Farrera. Deixant la pista que remunta el riu de Civís, agafarem la que s'enfila fent marrades, per la baga, passant a tocar les Cabanelles.
80' Santa Agnès (1.170 m) l'antiga església parroquial ara sense sostre. Esmentada a la controvertida acta de consagració de la Seu d'Urgell, podia ser una construcció preromànica. Segons una llegenda, aquí hi havia la Meca, i al relativament proper castell d'Ars, la Seca. Al nostre davant tenim les valls d'Andorra.
10' La Ferrera dels Llops (1.200 m), sota grans boscos i una bona miranda. En aquests boscos hi habitava el llop-cerver, animal fantàstic barreja de llop i gat salvatge que era el terror del país. El camí comença a girar, entre el roc del Cornet, a sobre del poble i el Queralt i va en direcció sud, enlairat sobre la Valira. La vegetació s'ha empobrit molt.
40' Estalareny (1.030 m) poble abandonat, es creua el barranc de Cortingles.
35' Morters (1.000 m) altre poble abandonat, amb església romànica de Sant Llorenç, enrunada. Fent giragonses el camí baixa fins
50' Anserall (730 m) capital del municipi. Entre verdor, contrastant amb el sector recorregut últimament, arribem a
5' Sant Serni de Tavèrnoles (730 m) església parroquial que aprofita part del temple que del poderós monestir que el segle XI, tenia possessions centrades a l'Urgellet, però que anaven des d'Andorra fins a Lleida, la Cerdanya, el Berguedà i la Ribagorça a més de terres a l'Aragó, Castella, Lleó, Astúries i Extremadura.
La capçalera de l'església guarda una mostra de la riquesa que ostentava i insòlita per què els absis son a ponent, les arcuacions romàniques estan solament en els murs laterals i per l'extrema complexitat dels absis.

TOTAL: 3 hores i 40 minuts.

Petjades i Rodes, UEC de Sants (Barcelona), 9 de maig de 1999, Joan Reig
 
   

 Santa Agnès de la Ferrera dels Llops

 Casa en runes del poble d'Estalareny
 

 Absis de l'antic monestir de Sant Serni de Tavèrnoles