Pic de l'Aguillette (2.524 m)

3 d'agost de 1997, ens llevem d'hora per anar a fer la primera excursió. Amb els cotxes anem fins a la boca sud del Túnel de Bielsa (1.710 m), encara no ens toca el sol i fa fred, el dia sembla que serà bo. Admirem el Salt de Pinarra, vora la volta del túnel, hi cau un gran doll d'aigua.
Comencem a pujar pel dret (a les vuit del matí) i pel que sembla un viarany, trobem una fita en un tronc i ens enfilem fins trobar el corriol que remunta cap a la Vall de Pinarra. Un revolts en zig-zags per guanyar alçada i un tros empedrat i amb marges ens parlen de l'antiga importància d'aquest camí (1.850 m).
Un cop superat aquest primer tram més dret entrem en el Cercle de Pinarra, una bonica i verda vall, entre rocallosos vessants de pedra vermella. El camí discorre entre el riu a l'esquerra i prats i bosc de pins al voltant.
En un lloc adient ens aturem per esmorzar. Passen un pare i fill francesos que també van en direcció al Port. Sentim xiular a les marmotes però no en veiem cap. Una mica més endavant troben una cabana de pastors que no està indicada en els mapes, està en bon estat i hi poden cabre unes 5 o 6 persones, te llar de foc (llenya més avall) i aigua al costat. Per fer aquesta casa s'ha aprofitat la roca vertical d'una petita cinglera i s'han fet les altres parets amb el seu suport.
Ara la vall s'eixampla, el camí travessa verdes pastures i a l'esquerra descobrim el petit Ibón de la Pinarra, al seu redós hi pastura un ramat de vaques i cavalls, més avall un ramat d'isards també pastura amb tota calma a la vora d'un pal indicador del gruix de neu a l'hivern.
Seguim la pujada i fent les giragonses que ens assenyala el camí arribem finalment al Port Vell de Bielsa (2.386 m) cap a les dotze.
La Neste de la Géla, els cims del massís del Néouvielle i els cims de la Muralla de Barrosa és el nou panorama que descobrim des del coll. Un camí força bo segueix cap al fons de la Neste de la Géla i Aragnouet. Per aquest indret, cap el final de la Guerra Civil van passar d'un costat a l'altre material de guerra i civils refugiats cap a França, si pensem que va succeir a l'hivern i ens imaginem tot això cobert del blanc mantell de la neu, ens farem idea de la duresa que va suposar per a tota aquella gent.
En Jordi, la Montserrat i jo anem fins el proper cim de l'Aguillette (2.524 m), ara veiem la boca nord del Túnel i el camí que hi mena. Un parell de grans àligues ens sobrevola, pujant hem vist un petit ramat de cabres pasturant.
D'aquí estant veiem el cim nevat de la Munia, el pic de Troumouse, el pic Heid, el Petit Pic Blanc, el Pic de Gerbats i el coll de la Géla. Panorama molt extens, el bon dia ens acompanya i anomenem molts altres cims coneguts, Pocets, Bachimala, Eriste, Culfreda.
Tornem al coll, per aquí passa també el camí que puja cap el Pic de Barrosa i pel coll del mateix nom duu fins al refugi de Barroude. En l'estona que hi hem estat han passat a la vora d'una dotzena de francesos fent aquesta excursió, però només cinc van cap a la boca sud del Túnel de Bielsa.
Emprenem la llarga baixada, veiem una marmota molt grossa i collim unes carreroles, a les tres de la tarda tornem a ser a l'aparcament, on hi ha una abundosa font i ens refresquem i remullem els peus.

 

 

El camí de Port Vell de Bielsa

 La Neste de la Géla i el Pic Heid i el Pic de Gerbats